23 Aralık 2013 Pazartesi

Okudum *1 Dönüşüm (Franz Kafka)

        "Franz Kafka'nın 1915 yılında yayımlanan Dönüşüm adlı anlatısı, yazarın anlatım sanatının gerçek anlamda doruklarına varmış olduğu bir yapıtıdır. Küçük burjuva çevrelerindeki tiksindirici aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen anlatı, aynı zamanda genelde toplumun kalıplaşmış, işlevini çoktan yitirmiş akışına bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı biçimde dile getirir. Gregor Samsa'nın başkalaşması, bir böceğe dönüşmesi, salt bir çarkın kaskatı dişlisi, eleştirmeyen, ama yalnızca boyun eğen bir toplum teki olmaktan çıkma anlamını taşır; böylece böcekleşen'in yazgısı, elbet toplumca dışlanmaktır." denmiş kitap hakkında.



Kafka ile beni tanıştıran bir kitap. İyi ki okumuşum diyorum.


Kitap Gregor Samsa'nın bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını ve sonrasında yaşadıklarını anlatıyor. Böyle bakınca bir çocuk hikayesine benzeyeceğini sanıyorsunuz ancak kitabı okudukça böyle olmadığını anlıyor ve siz de gittikçe bir Gregor Samsa olmaya başlıyorsunuz.

Kitabın dili çok sade olmasına karşın oldukça yoğun bir kitap. Belli kurallar çerçevesinde yaşayan bir toplumun "değişik" bir bireyi nasıl "öteki"leştirdiğini gözler önüne seriyor Samsa'nın yaşadıkları. Kişiyi kendi kişiliğini sorgulamaya itiyor.

Okunması ve kütüphanenizde mutlaka bulunması gereken, klasik olarak adlandırabileceğim bir kitap. 


Sizler okudunuz mu bu kitabı ya da okumayı düşünür müsünüz?



4 yorum:

  1. Lise döneminde okumuştum bu kitabı , üniversitedeyken de filmini izlemiştim.Her ikisi de çok etkileyiciydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle etkileyici... Filmi olduğunu bilmiyordum, kısa zaman içinde bulup izlemek istiyorum. Teşekkürler :)

      Sil
  2. Bir böceğin o kalın gövdesini zorluklarla döndürürken içinizde bir şeylerin döndüğünü hissediyorsunuz. http://www.camurdan.com/canavarimsi-bir-haserat/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit, teşekkürler...

      Sil